11-12-2012 13:03

De succesvolle organisatie van het NK veldrijden in januari van dit jaar is nog maar net voorbij of het comité staat weer voor organisatie van een nationale cyclo cross. We dienen alert te zijn dat het geen routine werk wordt. Iedere organisatie vergt weer zijn nodige aandacht, want wij willen een goede referentie achterlaten bij de KNWU. Contacten voor een volgende NK veldrijden of een EK veldrijden zijn weer met hen gelegd.
Stichting Wielercomite Huijbergen heeft gekozen voor de volgende categorieën aan het vertrek te laten komen: masters, amateurs, nieuwelingen, junioren, dames en elite/beloften. De organisatie rekent deze dag op meer dan 200 renners met daarbij nationale en hopelijk ook internationale toppers van weleer. Daarnaast kiest ze dit jaar voor zekerheid en gedegenheid en daarom geen Internationale cross met een VIP tent. De algemene reacties van sponsoren en supporters zijn lovend daar de cross niet is weggevallen uit het cyclocross cyclus. Met een dergelijk prachtig parcours en organisatie moet dit in stand gehouden worden.
Parcoursmeester Jan Maas heeft het parcours noodzakelijk moeten aan passen, daar er voor een bosgebied geen toestemming wordt verleend. Maar dit maakt het voor het publiek zeker niet minder aantrekkelijk. De lus op de “Tiestenberg” is overzichtelijker en minder gevaarlijk gemaakt. De winterse taferelen van het NK veldrijden 2012 staan ons nog vers in het geheugen.
Met de organisatie van de nationale cross binnen de grenzen van de gemeente Woensdrecht wordt de wielergemeente op de Brabantse Wal opnieuw op de kaart gezet.
De categorieën Masters en Amateurs geniet veel belangstelling met een aantal regionale favorieten: Jeroen Claessen (Hoeven) en Andy van Loon (Hoogerheide). Als topfavoriet start Jos Bogaerts. Hij heeft al diverse malen een NK titel weten binnen te halen. Daarnaast staan Freek de Jonge, Harrie van der Burgt, Ton van Korven, Ivar Hartogs, Gijs Jongeling en good all Ties Verhagen aan het vertrek.
Bij de nieuwelingen bestaat de regionale inbreng uit: Lars Akkermans, Thomas Bartelen, Wesley Floren en Bob Kerkhofs. Ruim 30 renners hebben voor deze categorie ingeschreven.
Bij de elite en junior vrouwen is de belangstelling nog niet al te groot, maar de organisatie verwacht nog inschrijvingen vanuit de Zuiderburen. Maar het deelnemersveld mag er zijn: Lotte Eikelenboom, Annefleur Kalvenhaar, Sabrina Stultiens, Laura Verdonschot en plaatselijke favoriet Bianca Broosus.
Mathieu van der Poel zal als topfavoriet vertrekken bij de junioren. Hij rijgt de ene palmares aan de volgende. Hij is momenteel onverslaanbaar. Toch zal hij geduchte tegenstand kunnen ondervinden van: Richard Janssen, Koen en Pim van de Klundert, Mats Lammertink en Thomas Visser.

De start van de elite/beloften staat gepland om 15.00 uur. Een ijzersterk deelnemersveld zal hier aan het vertrek staan. David van der Poel gaat als de favoriet van start. Vorig jaar was hij op dit parcours tijdens het NK veldrijden nog 2de achter Lars van der Haar. Stan Godrie uit Zundert zal van der Poel de overwinning niet geven. Daarnaast geven Tim Ariessen. Gert-Jan Bosman, Micki van Empel, Rik van IJzerdoorn, Mike Theunissen akte presence. De elite/beloften zullen weggeschoten worden door wethouder Vic Huijgens.