Oude tijden herleefden gisteren op de Huijbergse Wielerdag 29-03-2018 23:20

Oude tijden herleefden gisteren op de Huijbergse Wielerdag. Waar andere wielercomités te kampen hebben met een magere publieke belangstelling was het in Huijbergen lekker druk langs het parcours.

BN De Stem - WIL DE JONG / FOTO chris van linken/pix4profs


Het Wielercomité Huijbergen (WCH) voegde vorig jaar de traditionele ronde van Huijbergen en de jeugdronde samen tot de Wielerdag Huijbergen. Dat was een schot in de roos. Jeroen van Wezel, secretaris van het WCH vertelde vorig jaar al dat de wielerdag een blijvertje zou worden. ,,Het is dit jaar nog drukker dan vorig jaar", glundert Van Wezel deze zondag. En dan heeft hij het niet alleen over het publiek maar ook over het rennersveld. In totaal stonden er 325 renners aan de start verdeeld over zes categorieën. ,,De categorie elite/beloften is helemaal volgeboekt. We hebben het maximale toegestane aantal renners van 120", zegt Van Wezel vol trots. En hij heeft de afgelopen dagen nog een aantal renners teleur moeten stellen die op het laatste moment nog in wilde schrijven. Maar ook de andere categorieën puilden uit van de inschrijvingen. Van Wezel pakt de startlijst van de elite/beloften erbij. ,,Behalve een aantal regionale en nationale toppers heeft onze ronde ook internationaal aanzien." Hij doelt daarmee op renners uit Rusland, Australië, Amerika en Noorwegen. ,,En er staat ook een Colombiaan aan de start."

Van de KNWU kreeg Van Wezel gistermiddag complimenten. ,,Ze vinden onze ronde een prima promotie voor de wielersport in de regio", zegt hij trots.

Ook de toeschouwers aan de kant van de weg bekijken vol tevredenheid het Huijbergse wielerspektakel. Onder hen de 75-jarige Piet Broosus uit Huijbergen. Gezeten in een tuinstoel geniet hij van de wedstrijden. Broosus bezoekt veel wielerrondes en vindt het geweldig dat de ronde in zijn woonplaats weer helemaal is opgeleefd. ,,Dit doet me denken aan vroeger toen het publiek rijendik langs de kant stond."

 

Broosus is geen onbekende in de wielersport. Hij was vele jaren voorzitter van het Huijbergse Wielercomité en enkele van zijn kleinkinderen zijn actief in de wielersport. Hij vindt het jammer dat er wielerrondes verdwijnen vanwege de geringe belangstelling en omdat het steeds moeilijker wordt om sponsors te vinden. ,,Fantastisch dat dit hier in Huijbergen wel lukt."