Folkert Oostra soleert naar zege in Huijbergen 25-03-2018 22:45

 

Duivendrechter Folkert Oostra won zondag de Ronde van Huijbergen. In de slotfase nam hij afscheid van zijn medevluchters David Dekker (Meerle) en Rob van Broekhoven (Roosendaal).

Thijs Roelen - BN De Stem

Het was tot 60 kilometer voor het einde wachten voordat een eerste serieuze aanvalspoging tot stand kwam. Het trio Van Broekhoven, Dekker en Oostra kreeg maximaal een minuut voorsprong van het peloton. ,,Dat draaide meteen lekker”, aldus Dekker, die samen met Oostra het leeuwendeel van het werk op zich nam. ,,Rob (Van Broekhoven, red.) moest af en toe overslaan, maar deed zijn werk zover hij kon.”. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Oostra (28) is veel meer ervaren dan Dekker (20) en Van Broekhoven (22). Daar kan de sluwheid die Dekker, zoon van oud-prof Erik, of Van Broekhoven, neef van Mathieu van der Poel, van hun bekendere familieleden hebben opgedaan blijkbaar nog niet tegenop.

Zo kon het gebeuren dat Oostra op 12,5 kilometer van de streep het juiste moment aanvoelde om solo te vertrekken en de jonkies geen verweer hadden. ,,Ik had wel door dat David, na mij, de beste van ons drie was”, doceerde de renner van het Alecto Cycling Team waar ook Celi voor uitkomt. ,,Dus toen hij een stevige kopbeurt gedaan had vlak voor het licht oplopende stuk voor de finish, wist ik dat ik moest aangaan.”

En zo geschiedde. Dekker had geen verweer op de aanval en de moegestreden Van Broekhoven liet zich vrijwel direct terugzakken in een achtervolgend groepje. Oostra profiteerde optimaal van het minime hoogteverschil en de licht verzuurde benen van Dekker. ,,Hij ging niet toevallig net nadat ik van kop kwam, dat had ik wel door”, kon Dekker er na afloop naast het podium wel om lachen. Maar ook de renner van Metec-TKH moest toegeven dat Oostra niet alleen de slimste, maar ook de sterkste van de dag was.

Dekker was vervolgens fris genoeg om nog mee te sprinten om de tweede plaats, maar werd nipt voorafgegaan door Jos Koop. Daarachter reed Jesper Rasch naar de 17de plaats, genoeg om hem aan de leiding van het BN DeStem Wielerklassement te houden.