05-01-2018 14:40

HUIJBERGEN – Door afhakende sponsor moest het Huijbergse Wielercomité met pijn in het hart de geplande internationale veldrit afblazen. Maar “met de handen in het haar zitten” doen ze in Huijbergen niet: in no-time stampte het wielercomité een heus wielerweekend uit de grond, met een spectaculaire nationale cross als hoogtepunt.

ZuidWest Krant

Wielercomité Huijbergen neemt de wielersport bijzonder serieus. Dat werd de afgelopen jaren wel bewezen, want Huijbergen is niet alleen jaarlijks het decor van een spectaculaire veldrit, er werd zelfs al vier keer een Nederlands ( 2003, 2006, 2009, 2012)en twee keer een Europees kampioenschap( 2006 en 2015) in Huijbergen beslist. Dan komt het NK veldrijden in 2019 weer naar de Tiestenberg en de Nootjesberg. Een Internationale veldrit in januari 2018 zou dus de ideale “generale repetitie” zijn voor Wielercomité Huijbergen. Maar het liep anders, vertelt secretaris Jeroen van Wezel: “Een internationale cross vraag een flink budget. Voor aanvang van de cross moet dat voor een groot deel zijn afgedekt uit sponsoring. Bij ons vielen er onverwacht drie behoorlijke sponsors weg. Toen hebben wij gekozen voor zekerheid en besloten de internationale cross niet te laten doorgaan. Dat was de enige optie, anders was het risico te groot geweest.”

Wielerliefhebbers kunnen echter gerust zijn: Wielercomité Huijbergen laat zie niet stikken. Het comité stroopte de mouwen op en stampte een mooie, nationale cross uit de grond. Op zaterdag 6 januari is Huijbergen dus gewoon weer het middelpunt van de crosswereld, want op die datum vinden elders in Nederland, België, Frankrijk of Luxemburg geen andere crossen plaats. “Het kan dus betekenen dat er alsnog grote namen aan ons vertrek staan”, zegt Van Wezel, “omdat Huijbergen een mooie manier kan zijn om het wedstrijdritme te behouden. Een week na onze cross staat immers het NK in Surhuisterveen op het programma, en drie weken later vindt het WK in Valkenburg plaats. Bovendien zijn we in ieder geval al verzekerd van spektakel, want onze cross is de finale van de nationale Topcompetitie Veldrijden voor de junioren, dames en elite/beloften.”

Het parcours is zoals we dat van Huijbergen gewend zijn: waarschijnlijk het mooiste ter wereld. Parcoursmeester Jan Maas heeft bovendien een uitdaging voor de renners in petto, want in plaats van twee, moeten de renners dit jaar maar liefst drie keer per ronde de majestueuze Tiestenduin bedwingen. Jeroen van Wezel heeft bovendien nog meer goed nieuws voor de fans: “de toegang is gratis, en de catering langs het parcours wordt verzorgd door Yolanda Ots en Kees van der Poel van Eetcafé De Kroon. Het weekend wordt Huijbergser dan ooit!” Op de aankondigingsposters van de veldrit prijkt dit jaar trots de afbeelding van kampioene Thalita de Jong, die ook ambassadeur van het Huijbergse NK veldrijden van 2019 wordt. “Drie keer de Tiestenduin, dat zal erg zwaar worden”, zegt Thalita, “maar dat is ook het mooie van het parcours in Huijbergen. Dit is een prachtige veldrit, dus ik ben heel trots dat ik ambassadeur mag zijn voor Huijbergen.” Het programma van de zaterdag is goed gevuld, want alle categorieën staan aan het vertrek: voor de fans betekent dat non-stop genieten tussen 10.30 uur en 15.00, het moment dat de Elite-wedstrijd start.

Op de vrijdagavond voor de cross, 5 januari, staat de traditionele Huijbergse Avond weer op het programma. Ras-Huijbergenaar Toine van Agtmaal stelde drie series van twintig vragen over de recente Huijbergse actualiteit samen. Diverse teams, van alle leeftijden, spannen zich tot het uiterste in om zoveel mogelijk goede antwoorden te geven.  “Het allermooiste van de Huijbergse avond is dat Huijbergenaren van alle leeftijden komen meedoen, de A-tjes van Vivoo nemen het op tegen Huijbergenaren van 90+, dat is geweldig om te zien. De avond wordt geleid door kwis master “Den Walliie”. Daarnaast staat er ook nog een mooi optreden te wachten deze avond. 

” Op de zondag na de cross organiseert het Wielercomité de traditionele ATB-toertocht. “We duimen voor mooi weer”, zegt Jeroen van Wezel, die ook over de ATB-toertocht goed nieuws heeft: “Omdat we daags na de veldrit gaan rijden, kunnen de deelnemers zélf de Tiestenduin bedwingen. Als fan mag je deze populaire ATB toertocht  natuurlijk niet missen!”

De eerste week van januari staat in Huijbergen dus in het teken van veldrijden, op z’n Huijbergs. Wielercomité Huijbergen zegt op die manier: “Gelukkig nieuwjaar!”