05-01-2018 14:38

Wie Huijbergen zegt, zegt Nootjesberg en Tiestenduin. Begin volgend jaar zijn ze de scherprechters van de NK veldrijden. Morgen al zijn ze de kuitenbijters van een nationale cross, die geldt als de generale van die titelstrijd.

AD PERTIJS // ​BN DE Stem

Jeroen van Wezel glimt nog na van trots als hij terugdenkt aan de live-uitzending van de Grote Prijs Sven Nys. ,,Als Michel Wuyts het zegt te betreuren dat onze cross dit jaar niet op de internationale kalender staat omdat hij ons parcours vergelijkt met dat van Koksijde, dan beteken je toch iets in het veldrijden", zegt de secretaris van het organisatiecomité, dat sinds het begin van deze eeuw Huijbergen op de kaart zet met een reeks aansprekende veldritten.

Morgen is het weer zover. Met name de Nootjesberg en het Tiestenduin liggen alweer klaar als vervaarlijke scherprechters op een parcours dat 'wereldwijd' wordt geroemd als een van de mooiste in cyclocrossland. Eén ding echter: het ligt in Nederland. Amper een kilometer over de grens met het knotsgekke crossland Vlaanderen weliswaar, maar toch. Die kilometer maakt een wereld van verschil.

Achterblijvende cijfers

Want hoezeer Huijbergen ook wordt geroemd in de wereld van het veldrijden, het blijft lastig voor Van Wezel en de zijne om die populariteit te gelde te maken. Sponsorinkomsten en de toeschouwersrecette blijven ver achter bij die van wedstrijden die aan de andere kant van de grens worden georganiseerd.

Na de succesvol verlopen EK van eind 2015 moest Huijbergen daarom vorige winter even pas op de plaats maken. En de voor dit jaar geplande internationale cross is inmiddels noodgedwongen omgezet in een nationale wedstrijd.

,,In 2003 zijn we eens achtergebleven met een zwaar verlies en dat wil ik nog nog een keer meemaken", zo licht Van Wezel dat besluit toe. Hij wil vooral de NK van volgend jaar niet in gevaar brengen. ,,De sponsoring daarvoor is geen probleem. Voor dit jaar haakte er echter een aantal voor één keer af. Het risico dat we daardoor met verlies aan de NK beginnen, willen we niet nemen."

Toch staan er morgen met name een aantal talentvolle beloften uit België aan de start. Jelle Schuermans is van hen de meest bekende. Hij finishte onlangs nog als derde in Antwerpen. ,,Omdat we nationaal zijn, mogen we officieel geen renners uit de top 50 laten starten", verduidelijkt Van Wezel. Bij de junioren komt de nationale top in actie. Ryan Kamp is in die klasse de te kloppen man.

De aantrekkingskracht van de Nootjesberg en Tiestenduin is volgens Van Wezel zo groot dat er morgen meer dan 300 crossers van start gaan. ,,En het weer zit ook nog mee." Huijbergen is volgens hem klaar voor de generale van alweer de vierde NK die begin 2019 gereden gaan worden in het grensdorp. Maar wat heet een generale. ,,We zijn eigenlijk al klaar voor de NK." De Nootjesberg en Tiestenduin liggen immers al te wachten op een volgende strijd om de titels.