24-08-2012 06:45

De 16-jarige wielrenner uit Huijbergen heeft dit jaar al zeven overwinningen op zijn naam staan, waaronder de klassieker de Omloop Lek en IJssel. Jan is net als zijn vader een wielrenner die goed tempo kan rijden en goed bergop kan.

Het verschil is dat junior een wedstrijd kan afmaken. Senior was daarin minder. Hij was in de jaren tachtig echter een getalenteerd amateurwielrenner. "Ik reed veel ereplaatsen, maar haalde slechts twee overwinningen omdat ik in de eindspurt meestal te kort kwam. Het doet mij daarom deugd dat mijn zoon wel wedstrijden af kan maken," zegt hij vol trots.

Jan heeft zijn zoon het wielrennen nooit opgedrongen. "Ik merkte dat hij al heel jong graag met mij naar wielerwedstrijden op de tv keek." En op zondag ging Jan regelmatig met zijn zoon fietsen. "Om hem al op jonge leeftijd wedstrijden te laten rijden, dat zag ik niet zitten. Als je iemand al op zevenjarige leeftijd wedstrijden laat rijden, bestaat het gevaar dat hij er na een paar jaar geen zin meer in heeft."