NK Veldrijden in 2019 weer in Huijbergen 27-02-2017 20:38

Door Ria van Meir op 23 februari 2017 Sport (Internetbode) / Foto: Merijnsitsen.nl

HUIJBERGEN – Het wielercomité van Huijbergen kan zich de komende twee veldritseizoenen opmaken voor twee mooie wedstrijden. De KNWU heeft officieel groen licht gegeven voor de organisatie van het NK Veldrijden in 2019, terwijl komende winter de Tiestenberg en Nootjesberg het toneel zullen zijn voor een internationale wedstrijd waarbij gemikt wordt op grote namen.

“We zijn heel blij met het vertrouwen dat de KNWU ons geeft om deze mooie wedstrijden te mogen organiseren”, aldus een trotse secretaris Jeroen van Wezel.

Geen verrassing

De toewijzing van het Nederlands kampioenschap Veldrijden in 2019 kwam niet geheel als verrassing voor het wielercomité.

“De KNWU had ons eigenlijk al gevraagd om het NK in januari 2017 te organiseren, maar dat kwam voor ons te kort na het EK Veldrijden in november 2015. Bovendien zaten we met een aantal bestuurswisselingen, waardoor we even pas op de plaats hebben genomen. In 2018 vindt het NK plaats in Surhuisterveen (Friesland), dat het kampioenschap combineert met andere activiteiten. Daardoor waren wij weer in beeld voor het NK in 2019”, legt Van Wezel uit.

Europese top

Voor Huijbergen betekent dit al het vijfde NK in zeventien jaar tijd. In 2002 was Huijbergen voor het eerst het toneel van een Nederlands kampioenschap. Daarna volgden NK’s in de jaren 2006, 2009 en 2012. Tussendoor verzorgde het Huijbergse wielercomité ook het EK in 2006 en in 2015. Bij dat laatste had het kleine wielerdorp de Europese primeur te pakken, omdat toen voor het eerst een EK voor eliterenners werd verreden.

Als het aan het Huijbergse organisatiecomité ligt, keert de Europese top in januari 2018 weer terug naar de Nootjesberg en Tiestenberg. Op zaterdag 6 januari hoopt het comité een internationale wedstrijd met een sterk deelnemersveld te kunnen organiseren.

“We hadden in eerste instantie 29 oktober 2017 als datum voor onze internationale wedstrijd, maar dat bleek niet zo’n gunstige te zijn. Dan staat namelijk ook de Internationale Cyclo Cross van Ruddervoorde op het programma. Met tussenkomst van de KNWU is er door de UCI een veel gunstigere datum uitgekomen. Op 6 januari zijn er in West-Europa namelijk geen andere cyclocrosswedstrijden, waardoor de beste renners beschikbaar zullen zijn om in Huijbergen aan de start te komen”, aldus Van Wezel.

Chicken Run

Ter voorbereiding op de twee wedstrijden is Jan Maas als parcoursbouwer nu al bezig om de lijnen uit te denken. Vast staat volgens Van Wezel dat de ‘chicken run’ – een passage waarbij renners moeten kiezen voor een gevaarlijke afdaling of een alternatief over een langer spoor – weer terugkeert in het parcours.

“Bij het EK was de chicken run op de Nootjesberg erg succesvol. Dat gaf extra strijd in de wedstrijd.” Ook de lussen op de Tiestenberg maken waarschijnlijk weer onderdeel uit van het parcours, maar verder staat het rondje nog niet vast. “We kunnen nog alle kanten uit op deze twee bergen.”