EK Veldrijden in Huijbergen wordt strijd tussen Nederland en België 02-07-2015 11:22

De belangstelling was groot bij de persconferentie voor het grootse evenement. Voor het eerst in de geschiedenis dingen de Eliterenners ook mee voor de eindzege, daar waar het voorheen voor beloften en Elitevrouwen was. De wedstrijd zal te volgen zijn via de VRT en Omroep Brabant.

Tiestenduin

Al in december van vorig jaar ondertekende het wielercomité voor de organisatie van het EK Veldrijden. “We hadden eind 2012 bij de KNWU te kennen gegeven, dat we weer klaar waren voor het organiseren van een groot evenement.”, verklaart Jeroen van Wezel namens het Wielercomité Huijbergen, “Het is een eer om na de NK’s van 2003, 2006, 2009, 2012 en het belofte-EK in 2006, nu zo’n groots evenement te mogen organiseren.”
 

In de tussentijd is er bij het comité een hoop gebeurd voor het comité. “Na het ondertekenen van het contract met Enrico Della Casa van het UEC heeft voorzitter Peer Maas besloten een stapje terug te doen.”, vertelt Van Wezel tijdens de persconferentie, “Hij is vervangen door Carel-Jan de Reuver, met wie we het EK volledig hebben voorbereid.”
 

Het parcours kent dit jaar een andere wending dan de voorgaande jaren. De renners moeten dit keer twee maal de Tiestenduin beklimmen, zo besloten eenvoudig winnaar Erwin Vervecken en Jan Maas. “Het is een EK!”, vertelt Vervecken, “Dan mag je het uiterste van de renners verwachten.
 

Europese trui

Ook dit jaar zullen er weer grote namen naar de gemeente komen. Nadat het wielercomité trots Sven Nys presenteerde als ambassadeur van het EK, verklapte de Belgische bondscoach Rudy De Bie de aanwezigheid van zijn routinier. “Het is vanzelfsprekend dat Sven meedoet aan deze veldrit.”, vertelt De Bie na de persconferentie, “Sven is een echte winnaar en zal ook alles willen geven voor zijn laatste mogelijkheid om Europees kampioen te worden. Hij vindt het parcours prachtig en kan bijna niet wachten om zijn laatst ontbrekende trui toe te voegen aan zijn prachtige carrière.
 

Nys weet ook wel dat het hem niet gemakkelijk zal worden gemaakt. De Nederlanders hebben wellicht het thuisvoordeel, maar met de steun van de Belgische fans hoop ik toch de trui mee over de grens te nemen!” Een van de grote afwezigen wordt waarschijnlijk Marianne Vos. “Marianne is dit jaar nog niet in goede vorm.”, vertelt bondscoach Johan Lammerts, “Ik vrees dat ze het EK gaat overslaan om er in de Wereldbekerwedstrijden te staan. Nederland moet het dit jaar echt hebben van de eliterenners. Zij moeten een serieuze gooi gaan doen naar de eindzege. Qua vrouwen en beloften is België op dit moment sterker.”
 

Internationaal

Het evenement zal zowel in Nederland als in België weer volop mogen genieten van de media-aandacht. Wielercomité Huijbergen sloot onlangs een samenwerking af met mediapartner Golazo, waar Christophe Impens een woordje voor deed. “Jeroen belde voor gratis ruimte in ons magazine, maar ik wilde meer. Ik heb gelijk actie ondernomen, waardoor het evenement mogelijk internationale bekendheid gaat krijgen. Buiten Nederland en België zal er nog in een zestal landen worden gekeken naar het evenement.”


Naast de media-aandacht hoopt de organisatie zo’n 15.000 mensen naar Huijbergen te kunnen lokken. Kaarten zijn inmiddels al in de voorverkoop gegaan voor 10 euro. Op de dag zelf betaalt men 15 euro.