26-03-2015 20:43

Een blik op de erelijst van de Ronde van Huijbergen leert dat dit meer is dan een “rondje om de kerk”. Legendarische winnaars als Joop Zoetemelk en Gerrie Knetemann wonnen  de profronde in de jaren ‘80. Daarnaast bewijzen Peter Hofland, John de Crom, Johnny Hoogerland en Brain van Goethem  het belang van deze ronde. Zelfs het huidige Wielercomité deed van zich spreken als deelnemer aan de Ronde van Huijbergen. In 1973 schreef oud-voorzitter Peer Maas de ronde op zijn naam, en in 1977 deed hij dat met een tweede plek nog eens dunnetjes over. Jeroen van Wezel, secretaris van het Wielercomité, verscheen zelf een aantal malen aan de start, en weet dus als geen ander wat de Ronde van Huijbergen is. “Deze ronde heeft zijn faam verworven door het feit dat er in Huijbergen altijd nét iets meer kon dan op andere plekken, de wielerliefde in deze regio is zeker niet iets van de laatste jaren, die bestaat al tientallen jaren. In Huijbergen waren vroeger mooie premies en aanmoedigingpremies. Ik werkte bij Wieske (voormalig Attent winkel), de aanmoedigingpremie die ik van haar kreeg bedroeg vijf gulden. De envelop heb ik nog steeds bewaard”, vertelt hij, “anno 2015 is Huijbergen nog steeds belangrijk voor renners. Niet vanwege de premies, maar simpelweg om kilometers te maken en snelheid te ontwikkelen. Daarvoor is ons parcours, met maar één bocht, bij eetcafe De Kroon, uitermate geschikt!” De traditie, maar ook de prima training die Huijbergen is, maakt dat de talentvolle Huijbergse renner Jan Maas van het Rabobank Development Team al heeft toegezegd te starten als zijn programma hem die kans biedt. “Dat zou prachtig zijn voor het publiek om hem als plaatselijk renner aan de start te hebben”, vindt Van Wezel.

Want volgens Van Wezel is Ronde van Huijbergen vooral ook vóór Huijbergen. “Voor de eigen renners en ook voor het eigen publiek”, zegt hij, “we zijn ons bewust van het feit dat de organisatie van een prachtige Huijbergse traditie bij ons rust, en die traditie gaan we een prachtige toekomst bezorgen. En onze jaarlijkse veldrit draagt daaraan bij. We merken dat veel renners de Ronde van Huijbergen willen rijden alleen al vanwege de goede naam van onze veldrit. En de wielerfans kunnen gerust zijn: we zijn al volop bezig om van het EK Veldrijden in november iets heel bijzonders te maken. Bovendien zijn onze pijlen al gericht op het NK Veldrijden van 2017, dat we ook graag naar Huijbergen willen halen. Wat ons betreft blijft de wielertraditie in Huijbergen nog jaren groeien!”

Op zondag 29 maart begint het programma van de Ronde van Huijbergen om 12.00 uur met de wedstrijd voor de Nieuwelingen. De dames starten om 13.15 uur en het startschot voor de elite-wedstrijd over 100 ronden wordt om 15.00 uur gegeven. Toegang is uiteraard gratis.