11-11-2014 16:52

VELDRIJDEN - Sven Nijs, Mathieu van der Poel, Zdenek Stybar en Lars van der Haar die op de Nootjesberg en Tiestenduin strijden om een Europese titel in het Veldrijden? Het zou volgend jaar november in Huijbergen zomaar waarheid kunnen worden.


Het EK van 2015 wordt het eerste in de historie waaraan ook eliterenners mee mogen doen. Tot dusver werd de Europese titelstrijd alleen verreden voor vrouwen, beloften en junioren, zoals afgelopen zaterdag in het Duitse Lorsch nog gebeurde.
In een poging de Europese kampioenschappen op te waarderen heeft de Europese wielerbond UEC besloten om de deelname voortaan ook open te stellen voor mannen elite. Op de weg gebeurt dat voor het eerst in 2016, in het veld volgend jaar al.

 

Bij de organisatie in Huijbergen waar het EK van 2015 wordt gehouden, is de uitbreiding van de titelstrijd met voorzichtig gejuich ontvangen. "Natuurlijk is dat mooi, maar als wij moeite doen om zo'n elite-EK te organiseren, willen we wel dat de toppers daarheen komen", zegt secretaris Jeroen van Wezel.

 

Huijbergen heeft daarom overleg gevoerd met de Nederlandse bondscoach Johan Lammerts en zijn Belgische collega Rudy de Bie. "De twee toplanden in het veldrijden. Van hen hebben we begrepen dat de meeste topcrossers enthousiast zijn over zo'n EK voor profs", aldus Van Wezel. In december praat Huijbergen met de UEC over de precieze invulling van het EK 2015, dat op 7 november van dat jaar gehouden wordt.

 

Dit jaar is er op zaterdag 29 november eerst nog een nationale veldrit in Huijbergen. Die gaat over het vertrouwde parcours door de bossen rond de Nootjesberg en Tiestenduin. De twee beklimmingen zullen ook bij het EK van volgend jaar de scherprechters worden, maar het parcours wordt dan wel aangepast in vergelijking met dit jaar. "Publieksvriendelijker", aldus Van Wezel.

 

Huijbergen was ook in 2006 al eens gastheer van het EK, maar toen dus nog zonder titelstrijd voor de profs. In 2003, 2006, 2009 en 2012 werden er ook de Nederlands kampioenschappen gehouden. De Brabantse Wal groeit daarmee steeds meer uit tot het veldritwalhalla van Nederland. Buurdorp Hoogerheide was in 2009 en in februari dit jaar immers nog organisator van het WK veldrijden. Bovendien is de Grote Prijs Adrie van der Poel in andere jaren altijd een cross die meetelt voor de wereldbeker, zoals komende winter als op zondag 25 januari in Hoogerheide de wereldbekerfinale gehouden wordt.

 

 

Bron: BNDeStem