19-03-2014 12:50

HUIJBERGEN – Vorig jaar moest de Ronde van Huijbergen op het allerlaatste moment worden afgelast, omdat een flinke sneeuwbui roet in het eten gooide. In 2014 is de bekende wielerkoers terug op zijn vertrouwde datum: op 23 maart staat Huijbergen in het teken van de wielersport. Of het weer is goed is moet nog blijken, maar de organisatie staat als een huis.

 

Toch kan zelfs het Huijbergse Wielercomité nog dingen leren over de organisatie van een wielerwedstrijd, zo vertelt secretaris Jeroen van Wezel: “Je moet alles een keer gedaan hebben, en tot vorig jaar hadden wij nog nooit een wedstrijd hoeven aflassen”, vertelt hij, “ dus hoewel het bijzonder jammer was dat we de wedstrijd niet konden laten doorgaan hebben we wel een belangrijke les geleerd, namelijk “hoe las ik een wedstrijd af?”. Uiteindelijk hebben we de Ronde in juni laten doorgaan en werd het een fantastische dag, maar het is goed dat we nu weer terug zijn op onze vertrouwde datum!”

 

2014 is het jubileumjaar van Huijbergen, en ook het wielercomité heeft zich laten inspireren door het 750-jarig bestaan van hun dorp. “We wilden tijdens de Ronde een Huijbergs Kampioenschap organiseren, waarin alle Huijbergenaren het tegen elkaar op kunnen nemen”, zegt Van Wezel, “uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat Maart niet de meest geschikte datum is voor dat Kampioenschap, daarom hebben we dat verplaatst naar 23 augustus, in het weekend van de kermis en braderie. Niet alleen is er dan  een wedstrijd voor de categorieën 4 tot en met 7 van de KNWU, we organiseren ook een tocht voor versierde fietsen en een dikke-bandenrace voor kinderen. Allemaal op een speciaal uitgezet parcours, dat langs alle Huijbergse horecagelegenheden komt. We hopen natuurlijk dat al die ondernemers hun steentje bijdragen aan de sfeer. Daarna volgt een prominentenrace en we eindigen de dag met het Huijbergse Kampioenschap, waarvoor iedere Huijbergenaar die geen licentiehouder is zich kan inschrijven. De winnaar wordt gehuldigd met een wisselbeker en een speciaal ontworpen Huijbergse kampioenstrui!”

 

Voor die Huijbergse wielerliefhebber zijn er dus alvast twee dagen in 2014 om naar uit te kijken. Want naast die 23e augustus belooft ook 23 maart een waar spektakel te worden. Door het verplaatsen van het Huijbergse Kampioenschap viel er een gat in het programma, dat is opgevuld met een wedstrijd in de categorie dames. “Een prima zet”, vindt Van Wezel, “want er heeft zich een groot aantal toppers ingeschreven: Roxane Knetemann, Vera Koedooder, Iris Slappendel, Lucinda Brand én de zusjes Thalita en Demi De Jong!” Daarnaast rijden de plaatselijk favorieten Jorinda de Heer en Rowena van de Klundert. Deelnemersveld wordt verder aangevuld met Internationale rensters uit Belgie, Zweden en Engeland.  In de categorie Nieuwelingen hebben in elk geval onder andere Jasper Haest, Jesse Huijbregts, Daan van Sintmaartensdijk en lokale helden Dennis Leijten en  Wout van Elzakker al hun deelname toegezegd. Zij beginnen de wielerdag om 10.30 uur. Daarna komen de junioren aan het vertrek voor 60 km wedstrijd.  Tijdens de elite-wedstrijd verschijnen oud-winnaar Gerwin de Regt (2001) aan het vertrek, maar hij kan tegenstand verwachten van Ricardo van de Klundert, Koen van de Klundert, Sander de Nijs en Sjoerd van Ginneken. Het belooft kortom een dag vol spectaculaire wedstrijden te worden. De toegang is gratis en het 2550 meter lange parcours kent veel mooie passages. “We hopen op veel publiek”, zegt Van Wezel, “én op mooi weer!”

 

 

Bron: De ZuidWestKrant