29-11-2013 12:44

HUIJBERGEN – Alle spotlights zijn gericht op het WK veldrijden op 1 en 2 februari in Hoogerheide. Het Huijbergse wielercomité werkt momenteel in de luwte aan het EK veldrijden dat in 2015 in Huijbergen plaatsvindt. Ter voorbereiding daarop is op zaterdag 14 december een nationale veldrit op het parcours langs de Weg naar Wouw.

 

Het Wielercomité Huijbergen (WCH) had vroeger ook de wens om het WK naar Huijbergen te halen. „Maar dat is al lang niet meer zo”, zegt Jeroen van Wezel, secretaris van het WCH. „We zien in Hoogerheide hoeveel voorbereiding dat dit met zich meebrengt en dat kunnen we als klein comité niet behappen.” Maar Van Wezel is blij met de komst van het EK in 2015. „We hadden ons in eerste instantie kandidaat gesteld voor 2014 omdat Huijbergen dan 750 jaar bestaat. Dit verzoek is niet gehonoreerd.”

 

Het is de tweede keer dat het EK in Nederland plaatsvindt. „En voor de tweede keer wordt het Huijbergen”, zegt Jeroen trots. Het comité is er ook trots op dat het NK veldrijden al vier keer in Huijbergen is verreden. „Voor 2017 hebben we ons opnieuw kandidaat gesteld.” Volgens VanWezel weet de wielerbond KNWU dat de organisatie van deze kampioenschappen bij het WCH in goede handen is. VanWezel zelf kent het klappen van de zweep, want volgend jaar viert hij bij het Huijbergse wielercomité zijn zilveren jubileum. „We beschikken over een van de mooiste parkoersen in Europa”, zegt hij zonder blikken of blozen. Het parkoers ligt grotendeels in her Huijbergse bos en bevat met de Nootjesberg en de Tiesteberg twee zware scherprechters. Maar het bosgebied heeft ook een nadeel. „Eén van de redenen dat we geen WK op ons parkoers kunnen hebben, is dat we in dit bosgebied geen 50.000 wielerliefhebbers kunnen herbergen.” Van Wezel benadrukt nogmaals dat zijn comité niet jaloers is op Hoogerheide. „De organisatie van een WK kost heel veel tijd en ook nog heel veel geld en vooral over dat laatste beschikken we niet.” In de jaren dat er geen kampioenschap in Huijbergen is, houdt het WCH een nationale veldrit, zoals over twee weken op 14 december. „We hopen op de aanwezigheid van enkele toppers uit de regio, die zich warm komen draaien voor de internationale cross die de volgende dag in Kalmthout, net over de Belgische grens, wordt gereden.”